My Blog List

Tuesday, 22 June 2010

Limbajul trupului ..



Cu siguranta sunteti familiarizati cu notiunea de limbaj al trupului, dar cat de bine sau de corect v-ati insusit-o? Si cat de multe stiti despre aceasta incredibila si autentica forma de comunicare?

Numit si comunicare nonverbala, limbajul trupului include toate acele forme de comunicare ce nu folosesc limbajul articulat adica expresiile emotionale precum mimica ( de exemplu miscarile ochilor, buzelor, sprancenelor, contactul vizual), pantomimica (pozitia corpului, mersul, gesturile), atingerile, schimbarile petrecute la nivelul vocii, in ceea ce priveste de exemplu intonatia, ritmul sau intensitatea si modificarile de natura vegetativa ce au efecte sesizabile precum inrosirea, transpiratia sau paloarea. Dar mai include si elemente precum aspectul fizic general, imbracamintea, mirosul sau spatiul vital.

Intr-o formulare cat mai concisa se poate afirma ca limbajul trupului foloseste in locul cuvintelor imagini, expresii, atitudini si comportamente, deoarece in permanenta emitem semnale incarcate de informatie. Cei care vor insa sa interpreteze cat mai corect acest limbaj trebuie sa stie de la bun inceput ca uneori, in lipsa unor informatii corecte si complete, el poate foarte bine sa induca in eroare in loc sa clarifice.


Desi este un proces care se incadreaza la interpretare, am ales sa  subliniez intuitia, deoarece este foarte importanta pentru deslusirea misterului acestui limbaj. Intuitia tine de inteligenta sociala si emotionala si este adevarat ca este mult mai dezvoltata la femei. Motiv pentru care femeile sunt mult mai abile si in interpretarea limbajului corporal.Femeile sunt in general mai receptive fata de ceilalti si mai atente la relatiile pe care le intretin cu ei, asta si datorita educatiei. O fata, spre deosebire de un baiat, este educata sa fie manierata si i se atrage in permanenta atentia in legatura cu conduita ei. De asemenea ele sunt incurajate mai mult sa se exprime, pe cand pentru un baiat anumite manifestari sunt rusinoase, de exmplu plansul, el este invatat ca trebuie sa fie puternic si sa depaseasca greutatile fara sa se planga si fara sa caute prea mult sprijin in ceilalti, de unde si diminuarea sensibilitatii dar si a atentiei vizavi de relationare.

8 comments:

Maria Antoanela said...

Voiam mai mult. Foarte interesant, dar voiam mai mult.

Unknown said...

Mai mult urmeaza in partea a doua;)!!

Maria Antoanela said...

Aaa.. Am crezut ca asta este tot. Voiam sa ma apuc sa caut singura dar daca o sa continui atunci astept cu nerabdare continuarea

Unknown said...

Cand voi avea timp..asta insemnand dupa examenul de vineri voi scrie..multumesc pentru apreciere:D

Unknown said...

f interesant,Paula!! mi-a placut mult:)

Unknown said...

danke schon Cezara >:D<

Unknown said...

distractiv, imi aminteste de teoria comunicarii la cosasi

Unknown said...

..multumesc :)